Thursday, May 31, 2007

MARI MAIN KUTU RAMAI-RAMAI!!!

Untuk Renungan dan Tindakan Muslim Berjaya

Adakah anda mempunyai masalah hutang? Tahukah anda pinjaman belajar, pembelian rumah, kereta, kad kredit dan sebagainya menyebabkan anda berhutang. Berhati-hatilah semasa hidup, selesaikan hutang semasa hayat masih ada. Andainya kita meninggal dunia, amalan kita tergantung kerana masih ada hutang yang masih belum dilunaskan ketika hidup.Hutang menyebabkan kita tertekan, kucar-kacir dan adakalanya sehingga mengancam keselamatan. Lihat Sahaja peniaga-peniaga kecil terpaksa berhutang dengan ceti-ceti haram, diancam nyawa dan ahli keluarganya disebabkan tiada kemampuan membayar semula faedah atau riba’ berlipat ganda. Islam Menggalakkan umatnya menjadi kaya. Asalkan kekayaan itu tidak disalah gunakan. Sabda Nabi Muhammad SAW “Kemiskinan Itu hampir-hampir membawa kekufuran”.

Renungkanlah, Yang kaya semakin kaya manakala yang miskin semakin susah. Kehidupan meejadi semakin sukar. Semua orang mengharapkan kehidupan yang berjaya, tetapi masih ditakuk lama. Adakah usaha anda cukup. Bagaimana anda belanjakan rezeki anda. Pada tempat yang haram atau sia-sia. Renungi firman Allah ini didalam Al-Quran : Ertinya “Hendaklah Kamu Membelanjakan pada jalan Allah dan janganlah kamu mencampakkan diri kedalam kebinasaan “Surah Al-Baqarah ayat 195.

Andainya kita biasa membelanjakan rezeki Allah ditempat yang haram dan sia-sia atau mencari rezeki dari sumber yang haram, bererti kita meletakkan diri dalam kebinasaan itu. Anda susah, banyak berhutang. Jalan termudah meminjam dari pada rakan taulan, sanak saudara dan lain-lain. Akibatnya hutang lama belum selesai hutang baru pula bertambah pula. Akhirnya hutang kita keliling pinggang.

Dibawah ini adalah satu ikhtiar sampingan yang boleh dikongsi sesama umat, dan ini bukanlah skim cepat kaya . Ia adalah satu cara ikhtiar yang mementingkan keikhlasan dan kejujuran. Hayati matlamat yang hendak kita capai melalui program “Suntikan dan Danna Tabarru”. Ia seperti bermain kutu, saling bantu-membantu antara satu sama lain dengan seikhlas-ijhlasnya. Apa yang penting jangan tertangguh .. Pastikan dalam masa 24 jam anda bertindak bersedekah dan tidak sampai 24 jam anda mengedarkan risalah ini. Kerja yang tidak bertangguh menunjukkan kesungguhan ikhtiar anda. Yakinlah bahawa sekiranya anda menyampaikan hajat para saudara seislam anda yang berada dalam kesusahan , Allah akan cepat menyampaikan hajat anda juga. Ingatlah bahawa pertolongan dan rahmat Allah amat dekat dan janganlah sesekali berputus asa. Modal peyertaan juga adalah ikhlas diatas kemampuan masing-masing, Sebagaimana maksud Tabbaru’ ialah derma ikhlas bertujuan. Ia adalah konsep yang sering diguna pakai sebagaimana skim takaful.

Ini bukanlah program meminta-minta sebaliknya satu konsep kerjasama sesama umat. Mungkin ramai dikalangan kita yang menyertai skim jualan lansung, bertingkat atau piramid yang mengenakan bayaran yang tinggi, dan bukan semuanya berjayaKonsep pengalirannya agak sama cuma tiada produk material yang dapat dikongsi sebaliknya kita berkongsi kebajikan dan keikhlasan demi memajukan umat yang pastinya menjamin pahala diatas keikhlasan anda.

Berusahalah kerana ini juga merupakan satu ikhtiar. Pastikan anda membantu mereka yang memerlukan setelah anda berjaya. Jangan lupa fakir miskin serta sahabat handai yang dihimpit masalah sesudah anda memprolehi pulangannya nanti.

Merdermalah dengan seikhlas hati, bayangkan andainya pertolongan ikhlas anda dapat membantu anak yatim, ibu tunggal dan umat islam yang menghadapi masalah. Dan yakinlah apabila umat islam bermuzakarah di dalam apa-apa bidang bidangpun.ganjaran dunia akhirat pasti akan diperolehi.


Mengapa anda patut menyertai program ini?
1-Dana ini tidak menyalahi hukum syarak malah digalakkan kerana berkonsepkan membantu sesama umat.
2-Berdasarkan keikhlasan hati peserta
3-Berkonsepkan amal Jariah sesama Islam dan saling membantu
4-Modal mengikut kemampuan (internet cafe-tak sampai 1 jam pun )


CARA-CARA :

1- Masukkan derma ikhlas anda ke akaun Peserta No.1. Jumlah sumbangan adalah diatas kemampuan anda walaupun hanya RM10.00. Anda juga boleh menderma kepada Peserta No.2 jika anda mampu. Utamakan Perseta No.1. Pastikan No Akaun adalah betul.
2-Padamkan maklumat akaun Peserta No.1 dan naikkan maklumat akaun peserta No. 2 menjadi peserta No. 1.
3-Padamkan maklumat Peserta No.2 dan masukan No.Akaun Anda sebagai peserta No.2. Lengkapkan maklumat akaun anda.
4-Copy semua text ini dan paste kan di mana-mana sahaja didalam internet. Forum ke, website ke, blog (macam aku) ke..
Manalah tau ada member bukak korang punya site kemudian dia nampak pulak cerita nie. Manalah tau kan... rezeki..

Kalau korang jarang guna internet bolehlah copy dan paste dalam word- adjust-adjust sikit, kemudian print atas kertas A4 depan belakang.. buat satu master... pastu photostatlah banyak ikut kemampuan... pastu letak lak kat masjid ke stesen bas ke aper ke... pas kat kengkawan ke... pandai-pandai ko le...


PESERTA NO.1

No. Akaun : 151 070 959 369
Jenis Akaun: Al-Wadiah
Nama Bank : Maybank


PESERTA NO.2

No. Akaun : 1121 7000 2162 47
Jenis Akaun: Simpanan
Nama Bank : RHB BANK

Sekarang dari dah boleh transfer duit dari bank lain ke bank lain... so tak payah bawak cash untuk bank-in, transfer je.

Atau,

Masukkan wang sebanyak RM10 melalui mesin ATM Cash Deposit atau Pindahan Wang menggunakan kad ATM. Dapatkan penerangan dari staff bank jika anda kurang mahir menggunakannya. Masukkan cara biasa (Manual) jika tiada pilihan.

Maklumat peserta terdahulu boleh dipadamkan apabila anda mahu paste/letakkan ke web, site, blog etc.

Pastikan anda benar-benar ikhlas serta jujur didalam melaksanakan kerjasama ini. Hindari sifat-sifat tamak seperti memalsukan resit atau butiran akaun peserta terdahulu ataupun apa-apa perkara yang bercanggah sekalipun didalam menjalankan kerjasama ini. Jika anda telah bersetuju menjalankan kerjasama ini secara langsung anda telah memegang amanah peserta terdahulu yang mungkin sedang mengalami kesusahan atau kesempitan wang. Ingatlah Allah maha Melihat Lagi Maha Mengetahui. Jika berjaya sekalipun dengan cara yang tidak betul secara tidak langsung menjerumuskan diri anda dengan rezeki yang tidak halal dan tidak berkat.

Apa yang penting jangan tertangguh. Pastikan dalam masa 24 jam anda bertindak bersedekah dan tidak sampai
24 jam anda mengedarkan risalah ini. Kerja yang tidak tertangguh menunjukkan kesungguhan anda.

Sesudah anda beroleh hasil, jangan lupa kepada para fakir dan saudara mara atau rakan taulan yang berada alam kesusahan. Gunakanlah rezeki ini kejalan yang betul dan diredhai. Janganlah sesekali menjerumuskan diri dengan hasil ini kearah kemungkaran dan perkara-perkara yang tidak berfaedah. Bersyukurlah dan dekatkan diri kepada Allah diatsa kurnianya serta tinggalkan segala larangannya.

Ingatlah! Ini juga satu iktiar, satu usaha. Sertakan Doa dan Amal untuk memperolehi keberkatan didalam usaha ini kerana Allah MAHA mendengar dan Maha pelaksana didalam apa yang dikehendaki-Nya. Hidarlah sifat berangan-angan dan terus berusaha seperti biasa. Yakinlah diatas kerjasama ini mampu memberi hasil yang terbaik seandainya anda benar-benar ikhlas melaksanakan kerana samada anda sedar atau tidak, sudah ramai yang telah mengecdapi hasilnya. Gunakanlah wang tersebut untuk membaya hutang-piutang, untuk menanggung pembelajaran anak atau menjaikan ia modal perniagaan. Laksanakan kerjasama ini untuk kemajuan UMMAH serta menjamin hasil terbaik.

No comments: